MIKÄ KETOOSI


Ketoosi tarkoittaa sitä, että maksa alkaa tuottaa ketoaineita eli ketoneja. Elimistö tuottaa aina pieniä määriä ketoaineita, mutta hiilihydraattien vähyys lisää niiden tuotantoa huomattavasti. 
Elimistö tuottaa huomattavia määriä ketoneja jo parin, kolmen päivän kuluttua hiilihydraattien rajoittamisen alkamisesta. Hyvä olisi pitää hiilihydraatit aluksi maksimissaan 20g, joilloin ketoosiin pääsee nopeasti. Kyse on siis ihan normaalista aineenvaihdunnan tilasta joka voi johtua hiilihydraattien rajoittamisesta tai esimerkiksi paastosta. On tärkeää että tätä ei sekoiteta diabeetikolle vaaralliseen ketoasidoosiin. 

Ketoainetuotannossa syntyy vähäisiä määriä asetonia, joka vesiliukoisena poistuu mm. ihon ja munuaisten kautta sekä haihtumalla keuhkojen kautta. Ketoosin alkupäivinä ihminen saattaa kokea olonsa hyvin väsyneeksi ja nuutuneeksi, tuntea päänsärkyä ja lihaskipuja, mutta noin viikon kuluttua ketoosin alusta hyvin pirteäksi ja energiseksi. Tämä johtuu siitä, että aivot käyttävät ketoaineita ravintolähteenään mieluummin kuin glukoosia.
Ketoosissa hengitys saattaa haiskahtaa imelälle.

Elimistön meneminen ketoosiin ei vielä tarkoita tehokasta rasvanpolttoa, vaan ketoosin syventyminen kestää lähemmäs kuukautta. Tämä johtuu siitä, että vasta noin kolmen viikon jälkeen elimistö alkaa käyttää ensisijaisena energialähteenään rasvaa ja ketoaineiden tuotanto ähenee. Toki elimistö käyttää kehonrasvaa energiaksi aina, kun kulutus ylittää syömisen, mutta 3 - 4 viikon jälkeen ketoosidieetillä elimistö ns. rasva-adaptoituu.

Rasva-adaptoitumisen jälkeen elimistölle riittää sen suosimaa energiaa niin kauan, kun kehossa on rasvaa. Kun alun tekee oikein ketoosidieetillä, niin olo on jatkossa pirteä ja energinen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

superpehmeät sämpylät

Lasagne

köyhän miehen lehtipihvi